ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

  ΚΔΤΤΠΠΣ
  1 2 3 4 5 6
  7 8 9 10 11 12 13
  14 15 16 17 18 19 20
  21 22 23 24 25 26 27
  28 29 30 31

  24/01/2017


  «Αυλαία» για τον Σπύρο Ευαγγελάτο

  O Πρόεδρος Θανάσης Παπαγεωργίου, το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Στάθης Λιβαθινός εκφράζουν την οδύνη τους για την απώλεια του Σπύρου Ευαγγελάτου.

  Ο Σπύρος Ευαγγελάτος αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες μορφές του θεάτρου και του πνεύματος. Ένας ακούραστος άνθρωπος (σκηνοθέτης, μεταφραστής, καθηγητής και ακαδημαϊκός), ένας πολίτης του κόσμου, που αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην τέχνη και τα γράμματα.

  Η απώλειά του μας κάνει φτωχότερους, θα έχουμε όμως πάντα ως κληρονομιά τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και την τεράστια συμβολή του στην θεατρική τέχνη.

  Το Εθνικό Θέατρο εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

  Λίγα Λόγια για τον Σπύρο Α. Ευαγγελάτο

  Ο Σπύρος Ευαγγελάτος, γιος του Κεφαλλονίτη αρχιμουσικού Αντίοχου Ευαγγελάτου και της Ξένης Μπουξεράκη, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20 Οκτωβρίου του 1940. Το 1961 αποφοίτησε από την Δραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και το 1964 από την Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

  Σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης με υποτροφία του ιδρύματος Woursell, και παρακολούθησε τη θεατρική πράξη στη Γερμανία, Αυστρία, Αγγλία, Γαλλία Τσεχοσλοβακία,  Ιταλία.

  Συνεργάστηκε ως σκηνοθέτης με ελληνικά και αυστριακά Κρατικά Θέατρα, ενώ φιλοξενήθηκε στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας , διευρύνοντας τις σπουδές του σε θέματα αρχειακής έρευνας, παλαιογραφίας, και ειδικής βιβλιογραφίας.

  Το 1970 ανακηρύχθηκε αριστούχος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών για τη διατριβή του «Ιστορία του θεάτρου εν Κεφαλληνία (1600 – 1900).

  Έχοντας στο ενεργητικό του πολλές σκηνοθεσίες αλλά και φιλολογικά μελετήματα, του απονέμεται το 1974 το Βραβείο «Καρλ Σκράουπ» του Volkstheater της Βιέννης για την  καλύτερη σκηνοθεσία της χρονιάς.

  Το 1975 ιδρύει το ΑμφιΘέατρο, του οποίου η δραστηριότητα, εντός και εκτός του ελλαδικού χώρου, συνεχίστηκε αδιάλειπτα για 25 χρόνια. Το ΑμφιΘέατρο εστίασε  την καλλιτεχνική του δράση στην προβολή παλαιών και άγνωστων νεοελληνικών θεατρικών έργων και στην αναβίωση του αρχαίου ελληνικού δράματος, χωρίς ωστόσο να χάνει την επαφή του με το διεθνές δραματολόγιο.

  Από το 1977 έως το 1980 διετέλεσε Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και από το 1984 έως το 1987 Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

  Το 1991 εκλέγεται καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από το 1992 ως το 1996 διετέλεσε Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

  Το 1994 η «Εταιρεία Ελλήνων θεατρικών Συγγραφέων» βραβεύει το «ΑμφιΘέατρο» και τον ιδρυτή του για την προβολή της ελληνικής δραματουργίας, ενώ την ίδια χρονιά ο Σπύρος Ευαγγελάτος ανακηρύσσεται επίτιμο μέλος της «Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας».

  Την επόμενη χρονιά ανακηρύσσεται μέλος της Europa Akademie και του απονέμεται το παράσημο του Cavaliere Ufficiale της ιταλικής κυβέρνησης.

  Από το 1997 ως το 1999 διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών και στη συνέχεια Πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Την ίδια περίοδο του απονέμεται το βραβείο «Φώτος Πολίτης» για τις σκηνοθεσίες του στα έργα : Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα του Ο’ Νηλ και Ίων του Ευριπίδη. Του απονέμεται επίσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το παράσημο του «Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος».

  Το 2000 ανακηρύσσεται επίτιμο μέλος του Μουσείου και Κέντρου μελέτης του Ελληνικού Θεάτρου.

  Ο Σπύρος Ευαγγελάτος σκηνοθέτησε πάνω από 220 παραστάσεις, έγραψε θεατρικά έργα, λιμπρέτα, επιστημονικά μελετήματα και άρθρα, ενώ έχει μεταφράσει και διασκευάσει θεατρικά έργα του παγκόσμιου δραματολογίου.

  Ο Βασιλικός του Αντωνίου Μάτεσι, ήταν η τελευταία σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου στο Εθνικό Θέατρο, κατά την περίοδο 2011-2012. http://www.n-t.gr/el/events/basilikos/?rp=1

  Η παρουσία του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου στο Εθνικό Θέατρο μέχρι το 1997: http://www.nt-archive.gr/peopleDetails.aspx?personID=793